HTML

Czakó Péter blogja

Zenei témákkal foglalkozó blog.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A szaxofon megszólaltatása

2010.11.30. 11:13 CzakóPéter

A hangszer megfúvása a következõképpen történik: A fúvóka ferde részének kb. egyharmadát a szánkba vesszük úgy, hogy felsõ fogsorunk a fúvókát, az alsó fogsorunkra borított alsó ajkunk pedig a nádat szorítja. A mélyebb hangok játékánál gyengébb, a magasabbaknál erõsebb ez a szorítás.
Amikor lélegzetet veszünk, mind a szájtartás, mind pedig a szorítás változatlan marad, csupán a száj két szélénél nyissuk szét ajkainkat. Játék közben még arra is ügyelnünk kell, hogy a levegõ csak a fúvókába jusson, ne áramoljék ki a száj szélein, mivel az egyfelõl energiaveszteség, másfelõl kellemetlen, zizegõ hangot ad.
A nyelv hegyét a nád elé helyezzük és miután megfelelõ mennyiségû levegõt lélegeztünk be, hirtelen a száj belsejbe rántjuk, hasonlóan ahhoz, mintha Ti-Tu-Ta-Te-szótagot ejtenénk ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaxofonos.blog.hu/api/trackback/id/tr142483182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása