HTML

Czakó Péter blogja

Zenei témákkal foglalkozó blog.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Jazz legendái: PEANUTS HUCKO

2010.11.30. 11:18 CzakóPéter

- Michael Andrew Hucko néven 1918. április 7-én született a New York állambeli Syracuse-ban, Egyesült Államok. 2003. június 19-én hunyt el. Az 1939-es, New Yorkba történt megérkezése és 1942-es, az amerikai légierőhöz történt bevonulása között Hucko számos zenekarban játszott, többnyire tenorszaxofonon. Szerepelt Jack Jenney, Will Bradley Joe Marsala, Charlie Spivak és Bob Chester csapatában. A hadseregben Hucko a klarinétra tért it, mert a menetelésnél a tenorszaxofon nem volt megfelelő hangszer. Ray McKinley és Zeke Zarchy beajánlották Glenn Millernek, és néhány tipikus katonai "baleset" után végül az AAF zenekar tagja lett. A zenekarban első altos volt, aki klarinéttal váltott, Hucko tevékenységéből különösen a Stealin' Apples keltett figyelmet...

A második világháború befejezése után Hucko Benny Goodman tenorszaxofonosa lett, majd McKinleyvel dolgozott, meg rádiózenekarokban, továbbá Jack Teagarden és Eddie Condon meg mások társaságában dixie-landet is játszott. A Teagarden - Earl Hines zenekar tagja volt annak európai turnéján 1957-ben, majd a következő évben csatlakozott a Louis Armstrong's All Starshoz.

A hatvanas években jobbára stúdiómunkát végzett a CBS, az NBC és az ABC részére, 15 évig első klarinétos a könnyű-zenei zenekarban, a klasszikus zenekarban pedig második klarinétos. Ezen szerződések közepette azért talált időt arra, hogy Londonnal a klubokban fellépjen és hogy szólóban turnézzon a világ körül. A hetvenes években Lawrence Welk zenekarában játszott és turnézott, néha a Glenn Miller zenekar vezetője volt, emellett saját zenekarát is vezette, amelynek tagja volt felesége, Louise Tobin énekesnő is. A nyolcvanas években sokat turnézott, hol szólóban, hol zenekarával, a Pied Pipersszel. 1991 végén Nagy-Britanniában és az európai szárazföldön turnézott, egy kisegyüttest vezetett, amelyben Glenn Zottola és Roy Williams is szerepeltek.

Albumok: Peanuts Hucko And His Orchestra I (1953), Peanuts Hucko And His Orchestra II (1956), Peanuts Hucko And His Orchestra 111 (1957), The lack Teagarden-Earl Hines All Stars In England (1957), Peanuts Hucko And His Roman New Orleans Jazz Band (1959), Live At Eddie Condon's (1960-61), Eddie Londonnal: Midnight In Moscow (1962), Red Norvóval: Live In Pasadena (1970-72), Peanuts... (1975), Peanuts Hucko With His Pied Pipers Quintet (1978), Peanuts In Everybody's Bag (kb. 1980), Stealin' Apples (kb. 1982), Tribute To Louis Armstrong (1983), Tribute To Benny Goodman (1983). Antológiák: Glenn Millerrel: Rare Performances (1943-44), Jam With Peanuts (1947-48)

Forrás: Jazz-zenészek Lexikona

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaxofonos.blog.hu/api/trackback/id/tr382483198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása